luni, 6 mai 2013

Sindicalisme: Ungaria vs România

Intâmplarea a făcut să trec, în ziua de 1 Mai pe lângă magazinul Tesco, din Debreţin, Ungaria. Un afiş de mărimea unei camere anunţa programul: 0-24. Cum ne încadrasem foarte bine în timp, am zis să facem o mini-tură de shoping. Zis şi făcut. In faţa magazinului, cca 30 de persoane. Hm! 8 fără 5. Poate deschid la 8, fiind sărbătoare.

Dăm roată intrărilor, aşteptând să se deschidă. La 8 şi câteva minute, încerc să abordez în engleză nişte tineri. In ungro-anglo-gestică, îmi arată că e 1Mai şi sărbătoare, deci închis. Ei aşteptau un autobus. La fel şi magazinele Lidl, Kaufland şi Penny, şi toate celelalte magazine cu excepţia restaurantelor, cofetăriilor şi benzinăriilor, inclusiv în micuţa staţiune de destinaţie. Inchis.

Codul muncii prevede şi în România că ziua de 1 Mai este nelucrătoare. Şi totuşi, marile lanţuri multinaţionale de magazine care în Ungaria erau închise, la noi erau deschise.

Să fie capitalismul mai sălbatic la noi, sau sindicatele la ei, mai puternice? Sau poate respectarea legii în unele state este obligatorie, pe când în altele, doar opţională?

1-0 pentru Ungaria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu