joi, 30 septembrie 2010

Manevrele politice și abureala cu punctul de pensie


Noua lege a pensiilor e cunoscută publicului prin trei elemente: creșterea vârstei de pensionare a femeilor , impunerea unor noi categorii de venituri și scăderea punctului de pensie. Reprezentanţii opozitiei fac spume la gura deplangand viata chinuita a pensionarilor, mai ales a pensionarilor artisti, care au o vizibilitate mai bună și cer o valoare mărită a punctului de pensie. PDL vrea punctul de pensie la 39% din valoarea salariului mediu, ceilalti declară ritos că sub nivelul de 45% pensionarii vor pieri.

Realitatea este alta:

Valoarea punctului de pensie de 45% din salariul mediu pe economie nu este sustenabilă. Matematic, economic, cum vreţi să socotiţi.

Admiţând că am avea un număr egal de pensionari și de salariaţi, si acel număr ar fi 1, salariatul ar realiza 1 salariu mediu lunar, iar pensionarul 1 punct de pensie; dacă salariul mediu este 1836 lei, la 45% valoare, punctul de pensie, recte suma cuvenită pensionarului ar fi 826 lei.

Contribuţia la bugetele de pensii (a salariatului și a angajatorului împreună) este de 31.3% tot din salariul mediu, deci 575 lei. Asta dacă salariatul nu contribuie cu 2% la pensia privată. Diferenţa de 251 lei, de unde ar putea veni ? Aud? Inafară de asta, trebuie să socotim că, de fapt, avem 1.5 pensionari la 1 salariat, deci 375 de lei ar fi suma reală.

Nu merită să mă complic cu motivele PDL de a vrea să treacă legea, dar, în esenţă, acestea au legatură cu deficitul bugetar, lipsa resurselor, FMI.

Mă enervează, însă, la culme, nerușinata ipocrizie a opoziţiei. PSD si PNL au ieșit de la vot, desi o mobilizare generală putea să determine votarea legii pensiilor în ce formă dorea mușchii lor, cu punctul de 45% cu tot. N-au votat legea cu 45% pentru că știau că și-ar bate singuri cuie in talpă pentru viitor.

După manevra asta însă, pot să plângă de mila pensionarilor, fără grija zilei (a se citi guvernării) de mâine.

3 comentarii:

  1. Eu nu mă pricep la chestiile astea la fel de bine ca tine. Însă, aşadar, de ce este OBLIGATORIU să contribui la fondul de pensii, sănătate, şomaj, şi să nu plătesc eu ce doresc. Ştiu că am o boală incurabilă, nu voi ieşi la pensie, doresc să contribui la un sistem privat care lasă ceva moştenitorilor mei. De ce să plătesc OBLIGATORIU la stat şi, dacă vreau, să îmi fac şi o pensie privată? Ce e porcăria asta?
    Nu vreau să mi se reţină din salariu obligaţiile sociale, pentru că vreau să plătesc asigurări private. Contractul cu statul NU ar trebui să mi se impună!!!!! Eu decid ce fac cu banii mei!!!! Nu ţi-i dau ţie, bancă-stat care mă tratezi ca pe un cerşetor pe banii mei! Plătesc transport, plătesc încălzire, apă, curent.
    Şi nu mai fi stat. Că ăsta văd că-şi dă duhul exact pe ce spun eu. Mă obligi să-ţi plătesc salariile funcţionarilor - care fac o muncă cît se poate de onestă şi de mişto - fără ca tu bancă-stat să îţi asumi responsabilitatea funcţionării tale! Am contribuit, iar tu vii şi spui că nu, ai contribuit de-a-n pulea. Am contribuit exact cu cît mi s-a IMPUS şi pentru salariul tău, şi pentru ca să fiu sigură că nu o să mor de foame. Acum, însă, n-am contribuit destul, am contribuit la mişto. BĂI!

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim1/10/10

    Te citez: "Plătesc transport, plătesc încălzire, apă, curent."
    Si din tot ce platesti acolo, 25% se duc tot la stat, ca TVA.

    Problema cu CAS este ca, din ce platim, tu si eu luna asta, se platesc pensiile parintilor nostri luna viitoare.

    Nu crede, insa, ca firmele private sunt mai bune: astea dau faliment, si te poti trezi fara nimic. Ca sa nu mai vorbesc despre pensiile private din Romania-nu de asigurari, sunt altceva. Cand am fost invitata sa ma inscriu, am pus o singura intrebare: care este dobanda real-pozitiva (peste rata inflatiei) pe care ne-o garantati? Raspunsul a fost:Nu putem garanta nimic inafara de restituirea sumelor minus comisioanele de procesare....

    RăspundețiȘtergere
  3. Ano
    Exact, pe un sistem pe care eu, de pildă, nu sunt sigură că îl procesez cap-coadă. De ce să plătesc eu pensia alor mei în condiţiile în care ei şi-au făcut propria "linie de credit", au cotizat la statul-bancă 40 de ani? Mi-e lene şi nici nu am timp acum, dar ar trebui făcut un calcul cam ce sumă a plătit maică-mea la stat în 40 de ani de muncă. Banii ăia sunt ai ei, i se cuvin, şi nici nu a cerut dobîndă că banca-stat s-a folosit de ei atîta vreme. Şi acum vine cutărică să spună că nu avem bani de pensii? Acolo s-a furat mai rău ca în codru, asta este singura explicaţie reală.

    RăspundețiȘtergere