luni, 7 noiembrie 2011

Concluzii post-recensamant

1.Recensamantul a fost organizat de o maniera "hei-rup!-ista", si nu a fost conceput de practicieni, ci de teoreticieni.

2.Relevanta intrebarilor mi se pare incerta.

3. Faptul ca persoanele trebuiau sa dea numarul de ore lucrat si denumirea completa a firmei i-a facut pe multi repondenti sa revizuiasca- in minus - numarul orelor lucrate, de frica sa nu fie patronii luati la intrebari, si apoi sa-si piarda locul de munca. (CNP, denumire firma, numar de ore lucrate, intelegeti...)

4.Normal ca mai-toata lumea s-a declarat ortodoxa: explicatia este ca au fost botezati. Daca erau intrebati ce religie practica si cat de des merg la biserica, probabil raspunsul ar fi fost diferit.
Desi, trebuie sa recunosc ca am avut o zona foarte "conventionala" din punctul asta de vedere. Un alt recenzor a avut raspunsuri mai interesante, ca, de exemplu, crestini care nu recunosc nici o biserica, atei, nedeclarati, si, la etnie - un arian.

5. Intrucat sporul negativ al populatiei nu poate fi atat de mare ca cel dintre recensamantul 2002 si cel din 2011, probabil majoritatea celor "lipsa la inventar" e alcatuita din familii care s-au dus in strainatate cu catel-cu purcel, abandonand case si bunuri, nemailasand pe nimeni in tara. Ce-i drept, daca iau ca medie scara in care locuiesc eu si scara in care locuieste mama, acestia sunt peste 10%, si probabil la tara lucrurile stau si mai rau.

6. Sunt curioasa daca se vor face publice costurile recensamantului. din mai multe motive:
- in primul rand pentru ca recenzorii au fost platiti mizerabil;
- in al doilea rand pentru ca mapele de recensamant au fost sub orice critica: am folosit-o pe a mea cca 20 de minute, apoi s-a rupt.
-s-au tiparit cca 23 de milioane de pagini ori 5, deci cel putin 115 milioane. Cati copaci puteau fi salvati?
- in sfarsit, cine a castigat din afacerea asta?

7. Ma intreb daca maniera de auto-recenzare pe internet nu ar fi fost mai buna: datele erau incarcate direct in baza de date, in liniste, de catre fiecare familie in parte. Apoi, recenzorii puteau sa plece cu un laptop doar la familiile neinregistrate, inregistrand online datele. Se scutea partea de activitate care acum incepe: incarcarea informatiilor in bazele de date. Care abia acum urmeaza, si care va costa alt gramadoi de bani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu