luni, 17 octombrie 2011

Lupta personala impotriva accizelor pe tutun

Ca sunt fumatoare nu este un secret. Cum, de asemenea, nu cred ca este secret faptul ca dezaprob in mod vehement accizele mult prea mari puse pe tutun si marginalizarea la care suntem supusi noi, fumatorii. Evident, prin comparatie cu cei care consuma alcool, si care pot s-o faca unde vor, fara a plati accize (conform legilor din Romania berea si vinul sunt considerate alimente, ce ziceti de asta?).

Lasand la o parte naduful, am avut o dupa-amiaza grozav de buna, citind posturile domnului Iullius,

http://pipaclub.3xforum.ro/post/220/2/Tehnologia_producerii_tutunului_soiuri_etc_/

care a incercat sa prepare tutunul brut, transformandu-l in tutun pe gustul domniei sale, cu sprijinul neprecupetit al sotiei si soacrei domniei sale. Si m-a uns pe suflet ca pentru a-l aroma utiliza "palinca din Ardeal".

Dincolo de perseverenta si metodicitatea experimentului, domnia sa are un mod savuros de a-si prezenta aventurile pe calea reinventarii rotii (a prepararii tutunului).

Domnule Iullius, daca ma citesti, am doua ponturi din experienta personala.

1. Cand tutunul e prea uscat, pune in cutie cateva felii de morcov : acesta se va umezi fara sa se ude (ideea e de la Ionel Teodoreanu, din La Medeleni). 

2. Am amestecat intr-un tutun unguresc niste frunze maruntite dintr-un ceai foarte aromat, cumparat de la un magazin specializat in ceaiuri. Am identificat in el niste boboci foarte mici de trandafir si niste frunze de rozmarin, si parca cimbrisor, dar nu erau singurele. Poate nu e chiar ortodoxa reteta, dar e ieftina si foarte simpla. Iar rezultatul a fost memorabil.

Si, da, imi pun foarte serios problema sa incerc sa-mi produc si prelucrez si eu singura tutunul. Asta, asa, ca sa nu mai platesc, macar eu,  accize.


5 comentarii:

  1. Anonim15/3/14

    Buna seara. Ma puteti ajuta cu o reteta pentru prepararea tutunului acasa? Am tutun frunze si vreau sa-l fac pentru rulat tigari. Trebuie fiert sau cu aburi? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim15/3/14

    Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Adresa unde am gasit tehnologia este in link-ul inclus in postare. Am verificat si informatiile sunt active. N-am realizat eu experimentul, desi am facut primul pas: mi-am adus niste tutun de la tara.

    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  4. sarut mina, Doamna!
    imi place atitudinea dumneavoastra. Bravo! altfel, de citeva zile am inceput si eu sa rulez tigari si ma intereseaza subiectul. Apropos de taxele foarte mari pe consumul de tutun: imi este foarte clr ca actualul sistem de taxare a fost introdus la presiunea marilor producatori, pentru a i elimina pe cei care produceau tigari ieftine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim19/9/14

    De cateva luni am hotarat irevocabil sa-i mai dau lu' Ponta accize pe tutun (aproape 10 ron/pachet) iar acum fumez tigari rulate, tutun strain de calitate excelenta, pe care il achizitionez foarte ieftin, ajungand ca un pachet sa ma coste 4 roni. Daca doriti o aroma aparte, puteti pune in punga etansa unde pastrati tutunul..cateva cuisoare...si nu veti regreta!

    RăspundețiȘtergere