luni, 3 octombrie 2011

Doina Şulea feat Nuriel Roubini

Cu doi ani în urmǎ puneam pe blog postul “Criza pentru to(n)ţi.
http://initiativafemina.blogspot.com/2009/06/criza-pentru-tonti.html



Mai bine mai tarziu decât de loc, Nuriel Roubini, “profetul crizei”, premiat Nobel pentru economie, îmi confirmǎ opiniile.

Intr-un comentariu pentru Wall Street Journal, acesta afirmǎ:

"Karl Marx a spus-o bine. La un moment dat, capitalismul se poate autodistruge pentru cǎ nu poţi transfera venituri dinspre forţa de muncǎ spre capital fǎrǎ sǎ se înregistreze un exces de capacitate de producţie şi lipsa unei cereri agregate. Asta se intampla acum", a spus Roubini.

Economia nu-şi poate reveni fǎrǎ consum, însǎ acesta a fost afectat în ultimii ani.

"In ultimii 2-3 ani a avut loc o mare redistribuire a avuţiei dinspre forţa de munca spre capital, dinspre salarii cǎtre profituri. Inegalitatea veniturilor şi avutiei a crescut", a spus Roubini.

El a aratat cǎ economia nu se regleaza singurǎ. "Am crezut cǎ pieţele functioneazǎ, dar nu este aşa. Fiecare firmǎ vrea sǎ supravieţuiascǎ, aşa cǎ reduce costurile cu forţa de muncǎ şi mai mult. Costurile cu forţa de muncǎ sunt venitul salarial şi consumul altuia. Din cauza asta este un proces autodistructiv", afirma Roubini.

La vremea respectivǎ, postul meu a aparut si in ziarul local. Singurul efect a fost cǎ o doamnǎ a sunat la ziar pânǎ când aceştia i-au dat numǎrul meu de telefon ca sǎ mǎ felicite personal.

Acum, când o spune domnul Roubini, este citat de toate agenţiile de presǎ şi buletinele de ştiri.

Concluzie: nu conteazǎ ce se spune, ci cine o spune. Sǎ sperǎm, cǎ mǎcar domnul Roubini este destul de important ca sǎ fie luat în seamǎ.

Post scriptum. Ieri, 28.10.2011 , la Antena 3 realizatorii si invitatii comentau faptul ca Nouriel Roubini, dupa afirmatiile citate de mine a devenit persona non-grata pe ecranele televiziunilor. Ca este considerat discreditat ca profesionist.

Poate se gandesc sa-i retraga si Nobel-ul pentru economie...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu