luni, 11 ianuarie 2010

Economia reală?

Unul dintre cele mai tâmpite si false concepte promovate de criză este “economia reală”. In acceptiunea promovată spre public, aceasta ar cuprinde strict intreprinderile cu capital privat, care funcţionează după legea cererii şi a ofertei de pe piaţă, şi al căror unic scop ar fi realizarea profitului.

In mod ciudat toţi vorbitorii par să ignore faptul că “legea cererii şi a ofertei “ este o teorie.. O idee. O ...poveste Pe care a conceput-o cineva care şi-a atras susţinatori destul de bogaţi şi puternici ca să o promoveze şi să determine punerea ei în practică.

Regulile academice spun că o teorie trebuie testată în practică. Dacă supozitiile teoriei se confirmă în practică în mod repetat, ea devine –sau primeşte titlul de – lege. Legi ale stiinţei confirmate în timp sunt, de exeplu cea a lui Arhimede(un corp scufundat intr-un lichid...) sau legea conservării masei. “Legea cererii şi a ofertei” despre care se spune ca ar guverna economia...nu-şi merită numele. Nu a fost confirmată ştiintific. Mai mult decât atat, cand a fost – oarecum – testată în condiţii de laborator....a dus la situaţii dramatice. Vezi Chile, America de sud, si toate statele în care FMI si-a băgat nasul, cum ş-il bagă acum la noi.

In Chile, aplicarea principiilor “economiei reale” a făcut ravagii, dublând, în doi ani de aplicare numărul celor care realizau venituri sub nivelul de supravieţuire. Nivelul de trai din întreaga Americă de Sud, şi, de altfel, de peste tot unde statele “au beneficiat de sprijinul FMI în implementarea economiei reale, a scăzut dramatic, şi fără şanse reale de revenire.

E rău că şcoala ne învaţă să înghiţim pe nemestecate ideile altora. E rău că nu ni s-a permis să gândim. E rău că ni s-a inoculat comportamentul de supunere necondiţionată faţă de autoritate şi/sau putere.

Dar şi mai rău este că în aceeaşi situaţie sunt “promotorii de opinie”. Care n-au, nici măcar ei, opinii proprii. Promovează, susţin, cu spume la gură, concepte neverificate, incomplete şi, cel mai grav, absolut asociale, dând impresia că promovează iluminarea divină. Partea proastă este că ...noi suntem cobaii pe care se testează acestă teorii, şi ei ne conving că n-are rost să ne opunem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu