luni, 5 octombrie 2009

Condamnati la saracie

Conform noii legi a salarizarii bugetarilor, un functionar public cu studii medii, cu o vechime de 35 de ani, care parcurge toate treptele profesionale in ritmul legal, va avea la batranete o pensie echivalenta cu 450 lei.

Mai rau, daca acel functionar va fi o femeie care a "beneficiat" de concediul de crestere pentru doi copii, pensia va fi echivalenta uneia de 400 lei, raportat la pensiile actuale.

Cand se vorbeste despre salariile bugetarilor, se promoveaza ideea ca Romania isi asuma modelul german. Sa fie o eroare sau o minciuna crasa?

Sistemul german are la baza doua premise:
- asigurarea unui venit suficient pentru a acoperi nevoile unui trai decent (cu un ecart de 1-4 intre salariul minim si cel maxim in sistemul bugetar (cel mai mic fiind in jurul a 1600 euro, cel mai mare in jurul a 5800), pentru ca functionarii sa nu fie nevoiti sa mai caute de lucru
- stabilitatea locurilor de munca.

Conform legii salarizarii unice promovate de guvern, bugetarii vor fi nu doar saraci in perioada exercitarii functiei publice- ce pompos suna, nu-i asa?- ci si la batranete.

Precum bine stiti, guvernul se lauda cu pensia sociala in suma de 350 lei de la 1 octombrie, aceasta fiind suma minima care este platita tuturor persoanelor care, conform calculelor, ar trebui sa primeasca pensii mai mici.

Cat de mare trebuie sa fie nesimtirea si lipsa de logica guvernamentala atunci cand da o lege conform careia un functionar public care a lucrat 35 de ani va avea o pensie cu 15% mai mare decat a unei persoane care a lucrat 15 ani, sau chiar mai putin?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu